Baş Dönmesi ve Denge Bozuklukları Tanı ve Tedavisi
Baş Dönmesi ve Denge Bozuklukları Tanı ve Tedavisi
Dengesizlik, genellikle uzaysal oryantasyon bozukluğunun eşlik ettiği kararsızlık, dengesizlik veya denge kaybı anlamına gelir. Dönme hissi olmadan dengesizlik hissi bazen iç kulakla ilgiliyken, vertigo sıklıkla bir iç kulak rahatsızlığından kaynaklanır. Baş dönmesi, baygınlık,dengesizlik hissidir. Vertigo'nun dönen bir bileşeni vardır ve kendi veya çevredeki nesnelerin hareket algısıdır. Dengemiz, görme, kas ve eklem sinirleri ve merkezi vestibüler sistem (beyin sapı) tarafından anlamlı bilgilere dönüştürülen vestibüler sistem (iç kulak) tarafından sağlanan girdilerle korunur. Vücudumuz görme veya sinir girişindeki değişiklikleri telafi edebilir, ancak iç kulaktaki anormalliklerin işlenmesi daha zordur ve bu da baş dönmesi, vertigo veya dengesizlik hissine neden olur.
Kulak dengeyi nasıl etkiler?
İç kulak iki bölümden oluşur: işitme için koklea ve denge için vestibüler sistem. Vestibüler sistem, yarım daire kanalları adı verilen, her bir kulakta üç tane bulunan halkalı tüplerden oluşan bir ağdan oluşur. Giriş kapısı adı verilen merkezi bir alanı devre dışı bırakırlar.
Vestibüler sistem, başınızı eğdiğinizde veya hareket ettirdiğinizde aktive olan özel duyu hücreleri aracılığıyla hareketi algılar. Vestibüler sistem, başın küçük hareketlerine karşı çok hassastır. Büyük, hızlı veya uzun süreli hareketler yaparsanız (örneğin, yerinde dönmek), sonrasında 'yerleşmeleri' biraz zaman alabilir. Bu nedenle, biz dönmeyi bıraktığımızda oda dönmeye devam ediyormuş gibi görünebilir. Vestibüler sistem, koklear sinire katılan ve beyne elektrik sinyallerini taşıyan vestibüler sinire sinyaller gönderir.
Denge bozuklukları işitme kaybı ile ilişkili midir?
Bir kadın bir çit direği üzerinde dengede.İşitme kaybının birçok nedeni vardır. Genel olarak, işitme kaybı yaşlanma sürecinin doğal bir parçası olarak kabul edilir ve bağımsız olarak veya vücuttaki diğer sistemlerle birlikte gelişebilir. Denge bozuklukları, iç kulaktaki sorunlar nedeniyle ortaya çıkar. Altta yatan nedene bağlı olarak, bu ikisi ilişkili olabilir veya birbirinden ayrı olabilir.
Denge bozuklukları nasıl teşhis edilebilir?
Bir hasta Videonistagmografi (VNG) alıyor. Videonistagmografi (VNG) Denge bozuklukları odyolojik testler, videonistagmografi (VNG) ve sıklıkla manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ile değerlendirilir. VNG, nistagmus adı verilen özel bir göz hareketini inceler. Nistagmus, beyin kulaklardan çelişkili mesajlar aldığında vücudun konumunu belirlemeye çalıştığında ortaya çıkar. Nistagmus, muayene edenin hastanın başının döndüğü pozisyonu bilmesini sağlar. Bununla birlikte, nistagmus her zaman pozisyonla ilgili değildir ve baş dönmesinin tüm nedenleri nistagmus ile sonuçlanmaz.
Denge bozukluklarının bazı koşulları nelerdir?
Birçok farklı denge bozukluğu vardır. En yaygın olanlardan birkaçı burada açıklanmıştır:
Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo
İç kulakta meydana gelen mekanik bir problemdir. Kalsiyum karbonatın bir kısmı yerinden çıktığında ve sıvı dolu üç yarım daire kanalından bir veya daha fazlasına göç ettiğinde ortaya çıkar. Bu kristaller, bu kanalların kafa hareketini algılamak için kullandığı normal sıvı hareketine müdahale ederek iç kulağın beyne yanlış sinyaller göndermesine neden olur. Bu, hareketle birlikte kısa ama şiddetli dönme hissine neden olur. Tedavi yeniden konumlandırma manevraları ile yapılır.
Meniere Hastalığı
Vertigo ataklarına, işitme kaybına, kulak çınlamasına ve kulakta dolgunluğa neden olur. İç kulakta anormal derecede büyük miktarda endolenfin artan basıncı ve/veya iç kulağın ait olmadığı bir bölgesindeki potasyum varlığından kaynaklanır. Tedavisi olmamakla birlikte, tedaviler vertigo tedavisi içindir ve ilaç, iç kulak enjeksiyonları veya ameliyatı içerebilir.
Vestibüler nöronit
İç kulağı veya iç kulağı beyne bağlayan sinirleri iltihaplayan bir enfeksiyondan kaynaklanır. Bu iltihaplanma, duyusal bilgilerin kulaktan beyne iletilmesini bozar. Vertigo, baş dönmesi ve denge ile ilgili zorluklar. İç kulak enfeksiyonları genellikle viraldir. Bu tür iç kulak enfeksiyonları, çocukluk çağında sık görülen ve kulak zarı çevresini etkileyen bakteriyel enfeksiyon türü olan orta kulak enfeksiyonları ile aynı şey değildir. Tedavi bulantı ve baş dönmesi için ilaç kullanır.
Yaşa bağlı
Baş dönmesi ve dengesizlik tipik olarak daha zayıf kaslar, azalmış görme keskinliği ve başarısız vestibüler sistemlerle ilgili çok faktörlüdür. Diğer nedenler ekarte edildikten sonra hastaların büyük çoğunluğu vestibüler rehabilitasyonla düzelir.
Migrenle ilişkili vertigo
Migren hastalarının yaklaşık %40'ında görülür. Dengelerinin bozulmasını ve/veya baş dönmesini içerir. Bu, migren olaylarından önce, sırasında, sonrasında veya tamamen bağımsız olabilir. Migren yönetiminde kullanılan diyet değişiklikleri ve bazı ilaçlar migrenin vestibüler bileşenini iyileştirebilir veya önleyebilir.