İşitme kaybının en yaygın nedeni yaştır, ancak erken başlangıçlı işitme kaybına neden olabilecek katkıda bulunan risk faktörleri de vardır. Genetik faktörde bir kişinin işitme seviyelerinde de rol oynayabilir. Şimdi kendi işitmenizi neyin etkileyebileceğini anlamanıza yardımcı olmak için çeşitli işitme kaybı türlerini inceleyeceğiz.
Sensorinöral işitme kaybı
Sensörinöral İşitme Kaybı, koklea iç kulağınızın spiral şeklindeki bölüm içindeki duyusal tüy hücrelerinin yavaş yavaş hasar görmesi, ölmesi ve bunun sonucunda işitme sinir yollarında hasar oluşması nedeniyle oluşur.
Sensörinöral İşitme Kaybının en yaygın iki biçimi Presbyakuzi ve Gürültüye Bağlı İşitme Kaybı'dır. Gürültülü ekipmanlarla (örneğin havalı matkap) çalışıyorsanız, müzisyenseniz, gece kulüpleri, motor yarış pistleri, atış kulüpleri gibi gürültülü ortamlarda çok fazla zaman harcıyorsanız özellikle Gürültüye Bağlı İşitme Kaybı riski altındasınız.
Kulaklık aracılığıyla yüksek ses seviyesinde müzik dinleyen kişiler de Sensörinöral İşitme Kaybı riski altındadır. Bu günlerde, gürültünün işitmemiz üzerindeki yıkıcı rolü konusunda daha fazla farkındalık var ve Endüstriyel ortam için etkili işitme koruması kullanıma hazır.
Sensörinöral işitme kaybı, bazı ilaçların ve ilaçların kullanımından da kaynaklanabilir. İşitmeye zarar verebilecek ilaçlar ototoksik ilaçlar olarak bilinir. Bu ilaçlar işitme kaybı, kulak çınlaması ve denge bozukluklarına neden olabilir. İlaç kesildiğinde bazı semptomlar düzelir. Ama neden olduğu bazı hasarlar geri döndürülemez olabilir. Ototoksik ilaçlar arasında gentamisin gibi antibiyotikler, furosemid gibi loop diüretikler ve sisplatin gibi platin bazlı kemoterapi ajanları bulunur. Ototoksik ilaç kullandığınızdan şüpheleniyorsanız, alternatif tedavileri tartışmak için doktorunuza danışın.
İletim tipi işitme kaybı
İletim tipi işitme kaybının yaygın bir nedeni kulağın (kanal veya östaki borusu) tıkanmasıdır. Bu tıkanıklık da seslerin iç kulağa geçememesi anlamına gelir. Kulak kiri birikmesi kadar basit obir sebep olabilir ve kulak kirini çıkarma işlemiyle eski işitmenize dönebilirsiniz. Diğer nedeni ise orta kulak iltihabına bağlı iletim işitme kaybı yaşanır ve geçicidir sorun genellikle ilaçla ya da küçük cerrahi müdahalelerle tedavi edilebilir.
Uzun süredir devam eden, kalıcı iletim tipi işitme kaybı vakaları için işitme cihazlarının tedavisi veya Kemik iletimli işitme cihazları gibi daha özel cihazlar reçete edilebilir.
Karışık (Mikst) İşitme Kaybı
Karışık işitme kaybı, dış, orta ve iç kulaktaki problemlerden kaynaklanan hem Sensörinöral İşitme Kaybı hem de İletim Tipi İşitme Kaybının birleşimidir. Tedavi yöntemleri arasında ilaç, küçük cerrahi işlemler veya işitme cihazlarının reçete edilmesi bulunur. Tedavi yöntemi kişinin yaşına, işitme kaybı derecesine bağlı olarak değişir.
Presbiakuzi
Basit bir ifadeyle, Presbyacusis normal, yaşa bağlı işitme kaybıdır. Normal yaşlanma sürecinin bir sonucu olarak koklear saç hücrelerinin kademeli olarak bozulmasıdır. Kayıp ilerleyici ve geri döndürülemez, genellikle her iki kulakta da eşit olarak meydana gelir.
Yaşa bağlı işitme kaybında kadın ve çocuk sesleri gibi yüksek frekanslı sesleri duymakta zorluk çekmeye başlayacaksınız. Ayrıca ünsüz sesleri ayırt etmekte zorlanabilirsiniz bu da konuşmayı arka plan gürültüsünden ayırt etmeyi zorlaştırır. Yaş bağa işitme kaybının en büyük nedeni olduğu gerçeğini aşmak mümkün değil. Çoğu insan 40'l ve 50'lı yaşlarındayken az miktarda işitme kaybına başlayacak ve yaşlandıkça bu kayıp giderek artacaktır. 70'li yaşlarına geldiklerinde çoğu insan önemli bir kayıp geliştirmiş olacak.
İşitme kaybını tedavi etmektense önlemek her zaman daha iyidir. Gençken, işitme duyumuzun önemini genellikle ihmal eder ve kendimizi potansiyel olarak hasara neden olabilecek yüksek düzeyde sesli müziğe maruz bırakırız. Neyse ki, gençken kulaklarımız hızlı ve etkili bir şekilde iyileşebilir. Her ne kadar bu her zaman böyle olmasa da.
Yapılan bir çalışmadan bahsedelim sizlere; öğrenci müzisyenler üzerinde yapılan bir araştırmada %45'inin bir düzeyde Gürültüye Bağlı İşitme Kaybına sahip olduğunu tespit edilmiştir. Yaklaşık 1,1 milyar genç ve genç yetişkin, akıllı telefonlar da dahil olmak üzere kişisel ses cihazlarının güvenli olmayan kullanımı ve gece kulüpleri, barlar ve spor etkinlikleri gibi gürültülü eğlence mekanlarında zararlı ses seviyelerine maruz kalma nedeniyle işitme kaybı riski altındadır.
İşitmeni Kontrol Altında Tutun
İşitmenizden şüphe duyuyorsanız hemen muayene olmalı ve işitme testi yaptırmalısınız. İşitme kaybınız var ise işitme kaybı tipi, derecesine bakılmalı ve uygun işitme cihazı denemesi yapılmalıdır. Diyelim ki işitme kaybınız normal düzeyde o zaman size önerimiz her yıl işitme testinizi yeniletip durumu kontrol altında tutmanızdır.