Hemen hemen herkes yaşlandıkça işitme kaybı yaşar. Ama birçok insanın bilmediği şey gürültüye bağlı işitme kaybı yoluyla daha fazla hasara neden olabilecek ve yaşa bağlı işitme kaybı sürecini hızlandırabilecek bazı çok yaygın faaliyetler olduğudur. Yüksek sesler, iç kulaklarımızdaki tüy hücrelerini yok edebilir ve yenilenmezler. Yapılan bir araştırmada 20-69 yaş arası yetişkinlerin yaklaşık %17'si aşırı gürültü nedeniyle işitmelerinde kalıcı hasar gördü. Ses ne kadar yüksek olursa, hasar o kadar hızlı gerçekleşir. Örneğin, bir patlamaya veya silah sesine yakın mesafedeyseniz ani ve geri dönüşü olmayan hasara neden olabilir.
İşitme kaybı riskini önlemenin ya da azaltmanın en iyi yolu, aşırı gürültüye maruz kalmanızı sınırlamak ve ortadan kaldırmaktır. Ancak tüm aşırı gürültülerden kaçınmak o kadar basit değildir. Bazen bu sesler günlük hayatımızın bir parçasıdır. Bu nedenle bu maruziyeti sınırlamanın iyi bir yolu, gürültü koruma fişleri takmak, belirli bir gürültüye maruz kaldığınız süreyi azaltmaya çalışmaktır. 80 ila 85 dB'de ölçülen gürültüler; yaklaşık iki saat sonra saç hücrelerine zarar vermeye başlayabilir.
İşitmeye Zarar Veren Aktiviteler Neler?
1. Kulaklıkla müzik dinleme (110dB'ye kadar) : Kulaklıktan en yüksek ses seviyesinde (genellikle 110dB) müzik dinlemek sadece 5 dakika içinde işitme duyunuza zarar verebilir. Gürültü doğrudan kulak kanalına ve kulak zarına yönlendirildiği için bu risk kulak içi kulaklıklar kullanıldığında daha da artar. Genel kural; eğer yanınızdaki kişi müziği kulaklıklarınızdan duyabiliyorsa, işitme duyunuza zarar verecek kadar gürültülüdür.
2. Canlı müziğe katılmak (110-130dB): Müzik türü ne olursa olsun, sık sık canlı müzik etkinliklerine katılmak işitme duyunuza yavaş yavaş zarar verebilir. Bu yüzden birçok müzisyen işitme kaybı yaşıyor.
3. Elektronik Aletler (90-112dB): Ahşap işleri ve kendin yap ev iyileştirmelerinden hoşlanan birçok yetişkin, elektrikli aletlerin işitme duyumuz üzerindeki etkisinin farkında değil. Tipik bir daire testere, gürültü koruması olmadan sadece 1 dakika sonra işitme duyumuzu bozabilir ve zımpara gibi diğer aletler zamanla işitmemizi olumsuz etkileyebilir.
4. Sosyal Aktivite ve Hobiler (80-100 dB): Motosiklet sürmeyi ya da tekne ile açılmayı çok mu seviyorsunuz? Ama hobiniz, işitmenize zarar verebilir! Bir motosiklet motoru yaklaşık 95 dB iken bir sürat teknesi yaklaşık 100 dB'dir ve yüksek hızlarda hareket ederken oluşan rüzgar gürültüsü kulağınızda oluşacak hasarı artırabilir. Özellikle motosiklet sürerken; polis, ambulans araçlarının sirenlerini, kornaları ve diğer önemli yol seslerini duymanıza izin veren gürültü koruma aletlerini bulmanız önerilir.
5. Gürültülü Bahçe Makineleri (85-100dB): Sık sık ve uzun süreli çim biçme makinesini gibi çok gürültülü çalışan makinelerin kullanım işitme duyumuza zarar vermeye başlayabilir. Çim biçme makinesini, yaprak üfleyiciyi kullanmak; kulaklıkla müzik dinlemekten daha da zararlıdır. Çünkü diğer sesleri boğmak için sesi maksimum seviyeye çıkarmaya meyilli olursunuz.
6. Avlanma, atıcılık (140-175dB): Tek bir silah atışı anında işitme kaybına neden olabilir. Bu nedenle bu ortamda silah koruma kulaklıklarının ya da tıkaçların takılması şiddetle tavsiye edilir. Silah patlama sesine maruz kaldıkları için genellikle birçok asker emeklisi bireyin işitme kaybı vardır.
Gürültüye Bağlı İşitme Kaybına Karşı Koruma
Genel olarak, yaygın yüksek seslerden bazılarına maruz kalmaktan tamamen kaçınmak son derece zordur. Bu nedenle işitme duyunuzu korumanın en iyi yolu, maruz kalma süresini olabildiğince sınırlamak ve gürültü koruma tıkaç veya varsa koruma kulaklıklarını takmaktır. Tıkaçlar gürültünün bir kısmını azaltmaya yardımcı olabilirken, kendinizi sık sık yüksek seslere maruz kalıyorsanız en iyi çözüm, sizin için özel olarak yapılmış bazı özel gürültü koruma tıkaçlarını yaptırmaktır.
Gürültü tıkaçların faydalanabileceğinizi düşündüğünüz bir şeyse ve işitme duyunuzu korumaya başlamak istiyorsanız zaman kaybetmeyin. Size özel gürültü koruma tıkaç hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi için ORTADOGU İşitme Cihazları Merkezlerinden evinize en yakın şubeyi ziyaret edebilirsiniz.