Vestibüler migren daha çok denge sistemini etkiler. Zeminin hareket ettiğini hissedersiniz, boşluk hissi oluşur, her an düşecekmiş hissi, hareketlerin koordinasyonunda güçlük gibi duyumlara sebep olur. Diğer belirtileri ise: boyun ağrısı, kulakta basınç hissi, kulak çınlaması (tinnitus), işitme hassasiyetinde değişiklikler, ışık patlamaları, bulanık görme gibi duyusal ve görsel bozukluklar eşlik edebilir.
Vestibüler Migren Nedeni
Vestibüler migrenin nedeni iyi tam olarak bilinmemektedir. Merkezi sinir sistemindeki kan akımı ve sinir ileti bozukluklarıyla temeli ilgilidir. Vestibüler migren belirtileri ortaya çıkmasına neden olan faktörler: stres ve kaygı bozuklukları, kafein ve alkol tüketimi, yetersiz ya da aşırı uyku uyuma ve hormonal değişiklikler.
Migren ve İşitme Kaybı Nasıl Bağlantılı?
Vestibüler migren, şitme ve dengeden sorumlu olan iç kulağı etkiler. Baş dönmesi ve vertigo hissine ek olarak bazıları bir olay sırasında işitmelerinde ve kulak çınlamalarında değişiklik yaşayabilir. M igren tek başına işitsel sistemi hedef alabilir ve bazı hastalarda kulak çınlamasının yanı sıra işitme kaybında dalgalanmalara neden olabilir. Araştırmaya göre migren ve işitme kaybı arasında bir ilişki var. Yurtdışında yapılan bir araştırma da 60 migren hastasının yaklaşık 2/3'ünde koklea işlevi ve işitsel yollarında bir veya daha fazla anormallik olduğunu buldu. Bunun neden olabileceğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Ama aynı çalışma, bağlantının bir migren atağı sırasında işitsel sisteme giden kan akışının tehlikeye girmesinden kaynaklanabileceğini öne sürüyor.
Sensörinöral İşitme Kaybının (SNHL) iç kulaktaki tüy hücrelerinin veya iç kulak ile beyin arasındaki sinir yollarının hasar görmesinden kaynaklandığını biliyoruz. Diğer çalışma da migrenlerin aslında bu iç kulak kıl hücrelerine zarar vererek sonuçlanabileceğini ve bunun da daha sonra Sensörinöral İşitme Kaybına yol açabileceğini öne sürerek, yukarıda belirtilen araştırmanın iddialarını destekliyor. İç kulakta bulunan tüy hücreleri yeterince kan almazsa hasar görebilir ve ölebilirler. Migren sırasında, labirent arterlerin ani daralması, işitsel sisteme kan akışını kesebilir. Kademeli, ama kalıcı bir işitme kaybına yol açar. Migrenden muzdarip olanların, ani bir Sensörinöral İşitme Kaybı geliştirme olasılığının yaşıtlarına göre yaş, cinsiyet ve komorbiditelere göre daha yüksek olduğunu göstermektedir. Ancak bunun doğrudan bir neden olup olmadığını belirleyemediler. Ani işitme kaybı nadir görülen bir durumdur ve tıbbi bir acil durum olarak kabul edilir. Ani işitme kaybı yaşadıysanız, derhal tıbbi yardım almalısınız.
Meniere Nasıl Tedavi Edilir?
Meniere hastalığının kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Ama doktorlar bu hastalığın belirtilerini kontrol edebilmek için destek tedavisi verirler. Migren için tedavi planları kişiye, ağrının şiddeti ve sıklığına göre değişir. Uzmanlar, migren uzmanınızın uygun bir teşhis koyabilmesi için migreninizin ve tüm belirtilerinizin bir günlüğünü tutmanızı önerir.
Meniere hastalığının tedavi yöntemleri:
Meniere ataklarını engelleyici ilaç tedavisi
Kulak çınlaması, işitme kaybı tedavisi; ses terapisi ve işitme cihazları uygulamaları
Atak nedenleri stres, anksiyete ise depresyon tedavisi yapılmalı
Vestibüler rehabilitasyon denilen dengeyi düzeltmeye yardım olan egzersizler
Özel diyet uygulamaları özellikle yapılması gereken düşük tuzlu diyetler
Son çare olarak doktor önerisinde ameliyat
Migren Kulak Çınlamasına Neden Olabilir mi?
Kulak çınlaması, migren dahil çeşitli rahatsızlıklarla ilişkilendirilebilir. Vestibüler migren, kulak çınlaması ile ilişkili yaygın bir migren türüdür. Ama kulak çınlamasıyla ilgili migrenle başka tür ataklar da vardır. Doğru değerlendirme, teşhis ile migren ve kulak çınlaması tedavi edilebilir. Bu durum hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak, semptomları tanımanıza ve sizin için en iyi olan tedavi planını geliştirmek için kulak burun boğaz hekiminden randevu almanızı öneririz.
Harekete Geç
Migren ve işitme kaybının bağlantılı olduğu teorisini desteklemektedir. Migren hastasıysanız, ne kadar iyi işittiğinizi takip etmek için önerilen yıllık işitme testlerine katılmanız önemlidir. Bunu sık sık yaparak, bir bozulma yaşayıp yaşamadığınızı ve müdahale gerekip gerekmediğini görebileceksiniz. Ücretsiz İşitme testi ve ücretsiz işitme cihazı deneme randevusu için lütfen bizi arayın veya formu doldurun biz sizi arayalım.